Smocze Śledzie

Wigilia ze Smokiem i Małgorzatą

Tonę w zupie, pływam w niej, cały jestem w zupie!!!! 😉
Więc śledzie 😉
Bo z wody! 😉
Więc… weźmij wiadro albo wiadereczko matiasów – takich solonych, oskórowanych płatów śledziowych
opłukaj w zimnej wodzie a potem odstaw w nowej  świeżej zimnej wodzie!
Zrób zalewę:
Duża albo 2 duże cebule, srogo liścia bobkowego, pieprzu w kulkach i ziela anglikańskiego; opakowanie estragonu, olej, ocet.
Cebulę pokrój w talarki, włóż do garnka z przyprawami dodaj 50 ml octu i 100 ml oleju, zagotuj i pokoguj chwilkę;
ostudź – bo jak ciepłą zalejesz to śledzie się rozejdą i … bulba! 😉
Śledzie pokrój w takie sporsze dzwonki  ułóż w wiadereczku dodaj zalewy – ja robię warstwami – warstwa śledzi, warstwa cebuli i zalewam zalewą;
Potem niech się gryzą – na drugi dzień już można konsumować; u nasz do sylwestra starczają!
😀

View original post

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s